Συνέντευξη του Νίκου Σαρρή

Αναδημοσίευση από την «Φωνή της Πάρου»

Νίκος Σαρρής: «Πλειοψηφικό ρεύμα η ΚΕΠ-ΟΣΑ»

Ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, Οικολογία, Συμμετοχή, Αλληλεγγύη», κ. Νίκος Σαρρής, παραχώρησε δύο εβδομάδες πριν την ώρα της κάλπης, την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη σε Παριανό Μ.Μ.Ε.
Ο κ. Σαρρής, στη συνέντευξή του απαντά σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης, καθώς και για τους στόχους που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο συνδυασμός του. Η συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Πάρου, έχει ως εξής:

 

Ο συνδυασμός – Οι κατηγορίες

ΦτΠ: Ποιοι αποτελούν την ΚΕΠ-ΟΣΑ; Ο συνδυασμός σας είναι αποκλειστικά μία έκφραση των δημοτών που ανήκουν πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες της αριστεράς;

Ν.Σ.:
«Η παράταξή μας είναι η μετεξέλιξη της Κ.Ε.Π., (Κίνηση Ενεργών Πολιτών), που πρώτος επικεφαλής ήταν ο Μανώλης Γλέζος. Συμμετέχουν σ’ αυτήν άνθρωποι
που πιστεύουν σε μία αυτοδιοίκηση χωρίς κομματικές εξαρτήσεις. Ακόμη, κοινό χαρακτηριστικό όλων μας είναι η αντίθεση μας στις κατεστημένες πολιτικές που έχουν οδηγήσει αυτή τη χώρα, και το νησί μας, σε μια κρίση χωρίς τέλος».

ΦτΠ: Μία από τις συνηθισμένες κατηγορίες που ακούγονται για εσάς, είναι η ηλικία σας και ό,τι στο παρελθόν είχατε συνεργασία με τη δημοτική αρχή του κ. Γ. Ραγκούση.

Ν.Σ.:
«Είμαι 70 χρονών, ακμαίος και υγιής. Εργάζομαι καθημερινά, είμαι ενεργός.
Ακόμα και σήμερα ασχολούμαι με τη γη, σκαλίζω μάρμαρο και μεταφράζω μαζί με τον Jeffrey Carson το πεζό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, που θα εκδοθεί από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Yale.
Η προσπάθεια κάποιων να ασκούν κριτική για την ηλικία μου, δείχνει τη διαφορά στην αντίληψη που έχουν σε σχέση με τη δική μας άποψη για τη διοίκηση του Δήμου. Εμείς πιστεύουμε ότι η διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός προσώπου. Γι’ αυτό στο δικό μας ψηφοδέλτιο θα βρείτε 64 ικανούς ανθρώπους, ανθρώπους με άποψη και φωνή, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν υπεύθυνα πόστα στη λειτουργία του Δήμου.
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να διαβάσουν προσεχτικά και να αξιολογήσουν τη σύνθεση όλων των ψηφοδελτίων. Η λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου αντανακλά αναπόφευκτα την ποιότητα εκείνων που συμμετέχουν σε αυτό».

ΦτΠ: Κατηγορείστε από πολιτικούς σας αντιπάλους, ότι δεν είχατε συμμετοχή στα κοινά τα προηγούμενα χρόνια και εμφανιστήκατε μόνο όταν εκλεχτήκατε επικεφαλής.

Ν.Σ.:
«Αυτά είναι αστειότητες. Επί σειρά τετραετιών ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος και μέχρι αυτή τη στιγμή είμαι μέλος της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.
Εμένα μάλλον με προβληματίζει η εμμονή κάποιων στην καρέκλα της εξουσίας. Δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου επαγγελματία Δήμαρχο. Άλλωστε η ενασχόληση με τα κοινά δεν έχει να κάνει μόνο με τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Οι διαφορές μας

ΦτΠ: Ποια είναι η διαφορά της ΚΕΠ-ΟΣΑ από τους άλλους συνδυασμούς;

Ν.Σ.:
«Θα αναφερθώ σε ορισμένα βασικά σημεία:
– Δεν είμαστε αρχηγική παράταξη.
– Δεν είμαστε συνασπισμός προσωπικών συμφερόντων.
– Πιστεύουμε στη δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία της αυτοδιοίκησης.
– Δεν έχουμε κομματικό ή άλλο πολιτικό κηδεμόνα.
– Δεν είμαστε σύστημα εξουσίας που στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις».

ΦτΠ: Γιατί πρέπει να αλλάξει η δημοτική πλειοψηφία;

Ν.Σ.:
«Γιατί στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, λύση μπορεί να δώσει μόνο μια διαφορετική πολιτική πρόταση που εμείς εκφράζουμε. Η παρούσα δημοτική πλειοψηφία υπό το βάρος του πολιτικού κόστους και των συμφερόντων δεν έδωσε λύση σε κανένα σημαντικό πρόβλημα. Γι’ αυτό άλλωστε σήμερα εμφανίζεται αποδεκατισμένη και διασπασμένη».

ΦτΠ: Λέγουν ότι αν νικήσετε εσείς, θα υπάρχει μία δημοτική αρχή που θα είναι «αντίθετη» πολιτικά στην κυβέρνηση και άρα δε θα μπορείτε να παίρνετε κρατικά κονδύλια.

Ν.Σ.:
«Ποιος γνωρίζει ποια θα είναι η κυβέρνηση του χρόνου; Και πείτε μου τι κέρδισε η Πάρος με το να έχει μια πλειοψηφία που στήριζε τις κυβερνητικές επιλογές.
Η δύναμη του Δήμου πρέπει να στηρίζεται αφενός στην αυτονομία του και αφετέρου στην ενότητα και τη συμμετοχή των πολιτών. Τα κομματικά τσιράκια δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην Πάρο».

Οι στόχοι μας

ΦτΠ: Ποιοι είναι οι στόχοι της ΚΕΠ-ΟΣΑ αν ο συνδυασμός σας κατακτήσει την πρώτη θέση;

Ν.Σ.:
«Σε κάποιο βαθμό η ερώτησή σας έχει καλυφθεί από προηγούμενες απαντήσεις.
Βασικός μας στόχος είναι η ενίσχυση και ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού, που και δίνει νόημα στην ζωή των κατοίκων του και θα λειτουργήσει ως μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο βασικές προϋποθέσεις είναι η προστασία των παραδοσιακών οικισμών, η ανάδειξη των μνημείων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, η διατήρηση της φυσιογνωμίας του τοπίου, η διάσωση και ανάπτυξη του τοπικού διατροφικού προτύπου και η στήριξη των τοπικών ποιοτικών προϊόντων. Προορισμοί χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα θα είναι στο μέλλον αδιάφοροι για την παγκόσμια τουριστική αγορά. Αυτά σε συνδυασμό με την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών (αεροδρόμιο, εμπορικό λιμάνι, μαρίνες) θα βοηθήσουν την Πάρο να διευρύνει την απήχησή της στην διεθνή τουριστική αγορά και να μεγαλώσει την τουριστική περίοδο.
Σε σχέση με τα δημοτικά αγαθά στόχος μας είναι η προάσπιση του δημοτικού και κοινωφελούς χαρακτήρα τους.
Το νερό, πολύτιμο για τη ζωή, μόνο ως δημόσιο αγαθό μπορούμε να το αντιληφθούμε και θα εναντιωθούμε στη σπατάλη του και σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης του και βέβαια σε κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Υ.Α.Π.
Όσον αφορά τα αστικά απορρίμματα και τα υγρά λύματα θα επιδιώξουμε να φτάσουμε σε σύντομο διάστημα σε μεγάλο ποσοστό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, διαχείριση τοπικά με μικρές μονάδες, ανάκτηση πρώτων υλών (νερό άρδευσης) παραγωγή προϊόντων (κομπόστ) και παραγωγή ενέργειας (βιοαέριο). Το μοντέλο των ΧΥΤΑ ήδη θεωρείται ξεπερασμένο και η καθυστέρηση της προσαρμογής μας στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο, με μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό τίμημα.
Πολύ σημαντικό θεωρούμε επίσης τον έλεγχο των δημοτικών χώρων, τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν θα αντιμετωπίσουμε ως αντικείμενο συναλλαγής με ιδιωτικά συμφέροντα. Ιδιαίτερη μέριμνά μας θα αποτελέσει η φροντίδα της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων καθώς και η δημιουργία των αναγκαίων αθλητικών εγκαταστάσεων ως στοιχειώδες χρέος προς την νεολαία. Θα επιδιώξουμε την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) σύμφωνα με τις εισηγήσεις τοπικών φορέων και θα εμποδίσουμε την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδιασμού έχει νομοθετηθεί χωρίς να περάσει από τοπική διαβούλευση. Θα καταβάλουμε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή πολεοδομικού σχεδιασμού σε κάθε οικισμό.
Τέλος, θα παλέψουμε για να ξαναβρεί η κοινωνία μας την συνοχή της και θα καλλιεργήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της, δημιουργώντας τις κατάλληλες κοινωνικές δομές».

ΦτΠ: Με το χέρι στην καρδιά ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα για το συνδυασμό σας στις εκλογές.

Ν.Σ.:
«Διαπιστώνουμε ότι ήδη αναπτύσσεται πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της παράταξης που θα μας οδηγήσει στη νίκη. Η κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση που ανατρέπει το τοπικό κατεστημένο και εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον είμαστε εμείς»

Σχόλια

top