Άρθρο της Πρωτοβουλίας κατοίκων της Φολεγάνδρου για τον τουρισμό.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (27/9)

Αγώνας για ένα τουρισμό που θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες.

Η Φολέγανδρος έχει τις προϋποθέσεις να γίνει πρότυπο ήπιου εναλλακτικού τουρισμού
Η φετινή Παγκόσμια ημέρα για τον Τουρισμό βρίσκει τη χώρα μας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση στην αγωνία της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών προσπαθεί σύμφωνα και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού να επιβάλει στον τουρισμό το μοντέλο της «Ριβιέρας». Αυτό σημαίνει δημιουργία τεράστιων τουριστικών μονάδων που θα λειτουργούν με το γνωστό καταστροφικό για τις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον καθεστώς «all Inclusive». Δηλαδή τουριστικών μονάδων σε χιλιάδες στρέμματα παραθαλάσσιων ή ορεινών περιοχών, που θα δέχονται «έγκλειστους» τουρίστες, ξεκομμένους από τις τοπικές κοινωνίες και θα τους εξασφαλίζουν όλες τις υπηρεσίες. Αυτό αποδεικνύει και ο νόμος για τα δάση που ψηφίστηκε οριακά σε θερινό τμήμα της βουλής παρά τις αντιδράσεις όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολλών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, αλλά και το νομοσχέδιο για την παραχώρηση όλων των παραλιών σε ιδιώτες, που επίσης κατατέθηκε σε θερινό τμήμα, αλλά που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει κάτω από την κατακραυγή της κοινωνίας και τις αντιδράσεις ακόμη και δικών της βουλευτών.
Κατά τη δική μας άποψη ο τουρισμός δεν πρέπει να αφεθεί στην κερδοσκοπική βουλιμία των μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίθετα χρειαζόμαστε μια η τουριστική ανάπτυξη που θα ελέγχεται από τις τοπικές κοινωνίες και θα διασφαλίζει την ευημερία των κατοίκων. Παράλληλα θα σέβεται και θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα διατηρεί την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου προβάλλοντάς τη και αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα. Έναν τουρισμό που θα κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις και που θα λειτουργεί σαν γέφυρα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Και βέβαια θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε απόφαση για τον τουρισμό στον τόπο τους. Τέτοια πρότυπα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης (Αμπρούτσο στην Ιταλία, Λεζαχτάλ στην Αυτρία, Τόγκεμπουργκ στην Ελβετία και αλλού), με εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η Φολέγανδρος, όπως διαπίστωσαν το καλοκαίρι μέλη και φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που επισκέφθηκαν το νησί και συζήτησαν με φορείς και κατοίκους, έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει πρότυπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης: εξαιρετικά γεωφυσικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τοπικά προϊόντα, πλούσια λαογραφική παράδοση και κυρίως κατοίκους που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον απολαμβάνουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι επισκέπτες του. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
top