Σκέψεις, Θέσεις και Προτάσεις για τη Μάρπησσα

Μάρπησσα απ’ την Ξεχωριανή – (Φωτογραφία του Αείμνηστου Δημητράκη Μελανίτη από το 1954)


Η Μάρπησσα, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός με διατηρητέα κτήρια και εκκλησίες, είχε την τύχη να διατηρήσει τον Νησιώτικο Κυκλαδίτικο Χαρακτήρα της και να μην κακοποιηθεί κτηριακά και μορφολογικά, από την χωρίς συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών.

Η αλματώδης αύξηση του τουρισμού στις δεκαετίες του ‘70 και ’80 έκανε επιτακτική την δημιουργία υποδομών. Με τεράστιες προσπάθειες του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου, έγιναν πολύ σημαντικά έργα, όπως η Ενοποίηση των Σχολείων και η κατασκευή του Νέου Δημοτικού, οι Δεξαμενές σε Άγιο Αντώνη και Δρυό, το Αλιευτικό Καταφύγιο στο Πίσω Λειβάδι, ο Βιολογικός Καθαρισμός, το Λαογραφικό Μουσείο με το Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας που ολοκληρώθηκε επί Δημαρχίας Αργουζή, το Πάρκινγκ στη Λίμνη και το Πεζοδρόμιο στο Πίσω Λειβάδι, οι μελέτες για το Μουσείο Περαντινού, οι Πλακοστρώσεις στο Παραδοσιακό Οικισμό, Χιλιόμετρα δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, κλπ, κλπ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙOΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΠ-ΟΣΑ

Όλα αυτά τα αναφέρουμε, γιατί μετά τον «Καποδίστρια», τέτοιου μεγέθους έργα η Μάρπησσα και οι γύρω από αυτήν περιοχές, εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια, δεν τα έχουν ξαναδεί, όχι γιατί δεν υπάρχουν προβλήματα για επίλυση αλλά, γιατί οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής της τελευτίας δεκαετίας ήταν άλλες. Προτιμήθηκαν έργα βιτρίνας κύρια στους μεγάλους Οικισμούς, ενώ η Μάρπησσα και όλη η Νοτια Πάρος αφέθηκαν σε αφάνεια, στη μοίρα τους. Η αμείλικτη πραγματικότητα διαψεύδει την απερχόμενη δημοτική πλειοψηφία, όσα βιντεάκια και αν σκηνοθετήσει και παρουσιάσει.

Ολοκληρώθηκε μεν το μουσείο Περαντινού ( με μελέτες της παλιάς Κοινότητας), καθώς και το νηπιαγωγείο και η επισκευή του Ιατρείου. Αλλά η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων-Γυμναστήριο στο σχολείο είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, το Γήπεδο του χωριού τεμαχίστηκε αντί να αποκτήσει χλοοτάπητα, το Γήπεδο του μπάσκετ περιμένει ακόμα να προστατευτεί από τον αέρα, η Αγροτολέσχη, παρ’ όλη την ύπαρξη μελέτης, δεν επεκτάθηκε, η Αποθήκη της Ένωσης που θα γίνοταν πολιτιστικός χώρος έγινε κατάστημα, γιατί η απερχόμενη δημοτική πλειοψηφία υπόσχονταν έργα σε χώρους που δεν ήταν στην ιδιοκτησία της.

Στο Πίσω Λιβάδι πλακοστρώθηκε μεν ο πεζόδρομος και μπήκαν και μερικά κολωνάκια, αλλά λύση για το κυκλοφοριακό το καλοκαίρι δεν βρέθηκε, ούτε προχώρησε η κατασκευή πεζόδρομου για τον Λογαρά.

Ο χώρος και το ξενοδοχείο Ξενία, «παραχωρήθηκε», αντί να γίνει μια μελέτη αξιοποίησης του σαν χώρος φιλοξενίας ή πολιτισμικών εκδηλώσεων , κατασκευάζοντας στον περιβάλλοντα χώρο, που προσφέρεται από την μορφολογία του εδάφους, ένα ανοιχτό θέατρο. Στον οικισμό της Μάρπησσας, η πρόταση Δωρεάς της Διατηρητέας οικίας Γαβαλλά, από τους ιδιοκτήτες της, απορρίφθηκε μετ΄επαίνων, τόσο από τοΤοπικό όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την απίθανη (!) πρόταση μάλιστα, για τη κατεδάφιση του ως επικίνδυνου !!!!!!!!!

Η υπερεκμετάλλευση των παραλιών που ήταν η πολιτική της απερχόμενης δημοτικής αρχής, απέδωσε τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη για τον δήμο; Η υποβάθμιση παραλιών όπως η Πούντα και η αφόρητη επιβάρυνση των γύρω περιοχών είναι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θέλουμε;

Την πολιτική του δήμου, για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, που προέβλεπε προπονητήριο για windsurf και kitesurf στην Χρυσή Ακτή, μάλλον την έχει πάρει ο αέρας.

Ότι κινήθηκε στη περιοχή έγινε και γίνεται από τους Σύλλογους της περιοχής. Φωτεινά παραδείγματα, ο Σύλλογος Γυναικών, η ομάδα «Διαδρομές στη Μάρπησσα», ο Μαρπησσαϊκός κλπ.

Πέρα από τη προσπάθεια ανάδειξης του Παραδοσιακού Χαρακτήρα του Χωριού, δραστηριοποιούνται με πλούσιες, όλο το χρόνο, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θεατρική ομάδα, χορευτικά, χορωδίες,τις «παραστάσεις»της Μεγάλης Παρασκευής, «Διαδρομές», και άλλοι.

Ιδιαίτερα ο Σύλλογος Γυναικών παρουσιάζει και τεράστιο Κοινωνικό Έργο, μόνος και αβοήθητος από τις Αρχές, προσφέροντας Δωρεάν Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.(Γιατροί του Κόσμου και Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού).

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

Σε όσα αναφέραμε παραπάνω, κριτικάροντας την απερχόμενη Δημοτική Πλειοψηφία, αντιπαραθέτουμε διάφορες θέσεις που θα προτείνουμε στη Τοπική Κοινωνία για έγκριση.

Η ΚΕΠ-ΟΣΑ έχει σα βασικό Στόχο να αλλάξει το σύστημα λειτουργίας του Δήμου, και από «Δημαρχοκεντρικό» να το μετατρέψει σε «Συμμετοχικό», όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τους Πολίτες με ανοιχτές Δημοκρατικές Διαδικασίες και το ΔΣ θα είναι το όργανο που θα συντονίζει και θα τις εφαρμόζει. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η Λειτουργία των Συνελεύσεων των Πολιτών και η Αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτικών Συμβουλίων με απόκτηση Αποφασιστικών Αρμοδιοτήτων για τα θέματα της περιοχής τους.

Δεσμευόμαστε ότι οι αποφάσεις μας θα είναι αποτέλεσμα της Ανοιχτής Διαβούλευσης με τους Πολίτες και όχι πάνω από αυτούς. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεργαζόμαστε με όλους τους Τοπικούς, Επαγγελματικούς και Συνδικαλιστικούς Φορείς με στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στη λήψη των αποφάσεων.

 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σχόλια

top