Συζήτηση της ομάδας εργασίας για τον τουρισμό

Της Φιλίας Γρηγοράσκου

Κατά την γνώμη μου η Πάρος πρέπει να επιδιώξει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Φτάνει βέβαια να αξιοποιήσει την γεωγραφική της θέση, την μορφολογία του εδάφους, την πολιτιστική της κληρονομιά, την φυσική της ομορφιά και την ιστορία της.

Βάση των παραπάνω αναφέρω αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά προκειμένου να πετύχουμε την ανάπτυξη και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου:

  1. H δημιουργία  μαρίνων για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών με προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, στην Παροικία, στην Αλυκή στο Πίσω Λιβάδι και στην Νάουσα  έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν σκάφη όλο τον χρόνο.  Αυτό σημαίνει έσοδα του λιμενικού ταμείο, του Δήμου καθώς και όλων των επαγγελματιών του νησιού.
  2. Προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών. Να δημιουργηθούν κίνητρα και να απαγορευτούν τα στοιχεία που αλλοιώνουν το χρώμα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού: Κουφώματα αλουμινίου μεγαλές επιγραφές, ηλιακοί συσσωρευτές, πλαστικοί ανεμοφράκτες και ότι άλλο καταστρέφει την γενική εικόνα του νησιού.
  3. Καθαριότητα, συντήρηση ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών χώρων και ανάδειξή τους.
  4. Αρχαία λατομεία μαρμάρου. Να τα αναδείξουμε και να είναι επισκέψιμα.για τους κατοίκους και τους τουρίστες.
  5. Ανάπτυξη και προώθηση των προιόντων της Πάρου, κρασί, τυροκομικά, λάδι ελιές, κάπαρη, αρωματικά φυτά, στην ελληνική καθώς και την παγκόσμια αγορά.
  6. Προστασία και καθαριότητα των ακτών. (να απαγορευτεί η αμμοληψία με την δικαιολογία της καθαριότητας απο τα φύκια, αλόγιστη χρήση απο εκμίσθωση, σκουπίδια)
  7. Διαχείρηση σκουπιδιών (ανακύκλωση σε συνδιασμό με κομποστοποίηση, δημιουργία εργοστασίου διαχείρησης σκουπιδιών)
  8. Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού χωρίς να περιοριζόμαστε μόνο στην Εκατονταπυλιανή
  9. Δημιουργία ιστοσελίδας του Δήμου Πάρου σε 4 τουλάχιστον γλώσσες (ελληνικά, ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά) που να αναδεικνύει όλα τα προτερήματα και τις ομορφιές του νησιού.

Σχόλια

top