Προτάσεις ομάδας εργασίας πολιτισμού

Της Αμαλίας Φερεντίνου

Πολιτισμός

Το παρακάτω κείμενο περιέχει τις πρώτες προτάσεις της ομάδας εργασίας του πολιτισμού που θα εισηγηθούν στην διαβούλευση για τις προγραμματικές θέσης την κίνησης.

Εισαγωγή

Η κουλτούρα, το πολιτιστικό περιβάλλον ενός τόπου είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι εξ ίσου σημαντικό με το φυσικό, το αστικό, το οικονομικό περιβάλλον. Επηρεάζεται από αυτά αλλά και τα επηρεάζει. Και είναι εξ ίσου σημαντικό για τους κατοίκους ενός τόπου να γνωρίζουν, να προστατεύουν και να αναδεικνύουν το τεράστιας αξίας πολιτιστικό παρελθόν τους, αλλά και να δημιουργούν το πολιτιστικό παρόν τους.

-Η Πάρος όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν του οποίου κάποιοι τομείς δεν προστατεύονται ούτε αναδεικνύονται. Δεν προστατεύεται η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία συνέπεια της αλόγιστης ‘ανάπτυξης’, δεν προστατεύονται και δεν αναδεικνύονται τα αρχαία της κατάλοιπα,τα μονοπάτια της και οι δρόμοι (όχι μόνον από τη βυζαντινή εποχή αλλά κι από πολύ παλαιότερα), οι μύλοι, οι παλιές αγροτικές κατοικίες εξαίσιας κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ακόμα και οι ξερολιθιές είναι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που έγιναν με τον μεγάλο μόχθο απλών ανθρώπων.

Η μουσική και η χορευτική μας παράδοση κατά τη γνώμη μας διατηρούνται και συνεχίζονται γιατί εξακολουθούν να είναι μέρος σημαντικών εκδηλώσεων της καθημερινής μας ζωής. Σημαντικό έργο γίνεται και από τις θεατρικές ομάδες του νησιού μας καθώς και από τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τους εικαστικούς και μουσικούς καλλιτέχνες που ζουν στο νησί, τον πολιτιστικό – περιβαλλοντικό οργανισμό του Πάρκου Αη Γιάννη Δέτη, την ομάδα της Μάρπησσας, το Ιδρυμα Περαντινού, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δεν θα ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το πολύτιμο κέντρο περίθαλψης άγριων πουλιών ‘Αλκυόνη’ που λειτουργεί με τον τεράστιο κόπο λίγων ανθρώπων, γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ένας σημαντικός δείκτης του πολιτισμού είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και σε ότι αυτό περιλαμβάνει, μη εξαιρουμένης της άγριας ζωής. Η επαφή και η συνεργασία με όλους τους παραπάνω φορείς είναι απαραίτητη.

Μπορεί όμως στους τομείς που προαναφέραμε να γίνουν περισσότερα και όσο οι δυνάμεις ενός  δήμου χωρίς επαρκείς πόρους το επιτρέπουν. Οι δυνάμεις όμως αυτές μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν επαρκείς αν κινητοποιηθούν οι ενεργοί πολίτες που μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά  τις γνώσεις τους η απλά τη δουλειά τους, δίνοντας ικανοποίηση στους συγκάτοικούς τους και στον εαυτό τους. Με δεδομένο ότι στον πληθυσμό του νησιού περιλαμβάνονται και άνθρωποι από άλλους τόπους, πρέπει να τους συμπεριλάβουμε στις πολιτιστικές μας δράσεις και  να αναδείξουμε τις διαφορετικές τους κουλτούρες σε αρμονία και όχι σε αντιπαράθεση με τη δική μας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σεβόμαστε  το διαφορετικό γιατί είναι αυτό  που δίνει ουσία και πλούτο στη ζωή μας.

Μεγάλη σημασία έχει η επαφή των παιδιών και των εφήβων με τον πολιτισμό, ένα  απαραίτητο στοιχείο για να γίνουν ενεργοί πολίτες με καλλιέργεια, κριτική και δημιουργική σκέψη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο όσο διαφορετικός κι αν είναι. Γι αυτό το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στην επαφή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες μέσα κι έξω από τα σχολεία σε συνεργασία πάντα με τους εκπαιδευτικούς που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι σε αυτόν τον τομέα κάνουν ότι μπορούν σύμφωνα με τον χρόνο και τα μέσα που τους δίνονται.

Οι στόχοι μας

Με βάση τα παραπάνω οι στόχοι μας πρέπει να είναι οι εξής:

– Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας στους τομείς της  αρχιτεκτονικής και γενικότερα των παλαιότερων και νεώτερων καταλοίπων, της μουσικής και του χορού, των εικαστικών, της γαστρονομίας, της γεωργίας, των εθίμων και των δρώμενων στην καθημερινή ζωή.

– Στήριξη και μεγαλύτερη ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και των φορέων της.

– Επαφή των κατοίκων  (κυρίως των παιδιών και των εφήβων) και των επισκεπτών με το πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού μας.

– Προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι και να συμμετέχουν ενεργά και εθελοντικά στις πολιτιστικές δράσεις.

Οι προτάσεις μας

Εξειδικεύοντας τους στόχους, καταθέτουμε προτάσεις που θα υλοποιηθούν πάντα με την εθελοντική συμμετοχή και προσφορά των ενεργών πολιτών.

Τομέας Μουσικής

– Μαθήματα μουσικής από δεξιοτέχνες παραδοσιακής μουσικής στη Δημοτική Σχολή του Δήμου αλλά και μαθήματα οργάνων πιο σύγχρονων όπως το σαξόφωνο.

– Εκτός από τις μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, μπορούν να οργανωθούν σύντομες συναυλίες από μικρά σχήματα στα σχολεία με ταυτόχρονη θεωρητική παρουσίαση του κάθε οργάνου που συμμετέχει  και την ιστορία του.

– Παρουσίαση των αρχαίων Ελληνικών οργάνων στα σχολεία και αναφορά στα σύγχρονα όργανα που εξελίχτηκαν από αυτά, με σύντομες επίσης συναυλίες.

–  Σύντομες συναυλίες από μικρά σύνολα, το καλοκαίρι σε μικρές πλατείες και χώρους μέσα στους οικισμούς αλλά και σε πολυσύχναστους χώρους έξω από αυτούς .

–  Στήριξη των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες κατοίκους της Πάρου.

–  Οργάνωση μουσικών πολυπολιτισμικών εκδηλώσεων.

Τομέας εικαστικών

– Μαθήματα για παιδιά και ενήλικες από εθελοντές καλλιτέχνες, σε χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος, (ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, ψηφιδωτό, αγιογραφία, κεραμική κ.α.).

–  Εκθέσεις εικαστικών μιας – δύο ημερών το καλοκαίρι σε μικρές πλατείες μέσα στους οικισμούς,  αλλά και σε πολυσύχναστους χώρους έξω από αυτούς.

– Εκθέσεις εικαστικών έργων σε βιτρίνες καταστημάτων, μέσα σε αυτά αλλά και σε χώρους εστίασης, ξενοδοχεία και αλλού.

–  Εκθέσεις εικαστικών, κεραμικής, παραδοσιακής χειροτεχνίας κ.α. μέσα στα σχολεία με επαφή και συζήτηση με τους δημιουργούς.

– Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης σε χώρο που σήμερα δεν

χρησιμοποιείται επαρκώς.

 Τομέας παραδοσιακής γαστρονομίας

–  Επισκέψεις των μαθητών σε ελαιουργεία, ρακιδιά, τυροκομεία, μελισσοκομικές μονάδες αλλά και σε σπίτια που παρασκευάζουν με παραδοσιακό τρόπο βασικά είδη διατροφής.

–  Φεστιβάλ παραδοσιακής κουζίνας το καλοκαίρι, με ταυτόχρονη παρουσίαση των ντόπιων προϊόντων του νησιού μας.

–  Παρουσίαση παραδοσιακής μαγειρικής σε παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου από γυναίκες της Πάρου. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους συλλόγους γυναικών.

–  Ενημέρωση των επαγγελματιών εστίασης και των ξενοδόχων για την προώθηση της παραδοσιακής Παριανής κουζίνας, για να συμπεριλάβουν στα μενού και τα πρωϊνά τους ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και πιάτα.

–   Οργάνωση πολυπολιτισμικών εκδηλώσεων γαστρονομίας.

 Τομέας Θεάτρου και χορού

– Κάλεσμα σημαντικών ποιοτικών θεατρικών και χορευτικών σχημάτων που δρούν εκτός Πάρου.

– Στήριξη των φορέων και των εκδηλώσεών τους.

– Οργάνωση πολυπολιτισμικών εκδηλώσεων και σε αυτούς τους τομείς.

Πολιτιστικοί φορείς

Η επαφή και η συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς που αναφέραμε παραπάνω είναι απαραίτητη, όπως η βοήθεια και η καλοπροαίρετη κριτική όταν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Επίσης πρέπει να γίνει καταγραφή όλων αυτών των φορέων και η δημιουργία αρχείου κάθε Ιδρύματος, Συλλόγου κτλ, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ιστορικό αρχείο του πολιτισμού του νησιού μας.

Αρχαία και βυζαντινά κατάλοιπα

–  Προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων  που έχουν εγκαταλειφθεί και κάποιοι δεν είναι και εσκεμμένα  προσβάσιμοι ,σε συνεργασία  με την Εφορία Αρχαιοτήτων . Παραδείγματος χάριν ο καθαρισμός των αρχαιολογικών χώρων με εθελοντές υπό την εποπτεία κάποιου αρχαιολόγου.

–  Προσπάθεια να επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες ανασκαφές και στους  διπλανούς μη οικοδομημένους χώρους όπως ο χώρος με τα ψηφιδωτά δάπεδα που είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και δίπλα του υπάρχουν ακόμη άκτιστα οικόπεδα και το ένα μάλιστα ανήκει στο Δήμο. Είναι τραγικό για το νησί που κάποτε  σ’ αυτό υπήρξε μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις να υπάρχουν τόσο λίγα κατάλοιπά της κι αυτά χωρίς καμία φροντίδα και σωστή ανάδειξη.

–  Να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να χτιστεί γρήγορα το καινούργιο Γυμνάσιο για να επεκταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι ένααπό τα σπουδαιότερα του νησιωτικού χώρου (αν βέβαια συμπεριληφθούν και τα ευρήματα που υπάρχουν στις αποθήκες του).

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική

– Ενημέρωση των κατοίκων μέσω των συλλόγων  και των σωμαματείων τους με σεμινάρια και διαλέξεις για την τεράστια αξία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των καταλοίπων από τις παλαιότερες εποχές (Προϊστορικά ,κλασσικά και βυζαντινά κατάλοιπα, μονοπάτια και δρόμοι, μύλοι και αγροτικές κατοικίες, ξερολιθιές, πηγάδια, πατητήρια και στέρνες, παραδοσιακοί οικισμοί. Αν γνωρίσουν αυτήν την αξία θα θελήσουν να βοηθήσουν στην προστασία και ανάδειξή τους. Θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η κληρονομιά, μαζί με την φυσική ομορφιά του νησιού μας είναι ο σπουδαιότερος πόλος έλξης για μία ανθρώπινη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Ενημέρωση και για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται όταν ανακαινίζουν ένα κτίσμα.

– Ενημέρωση  των μαθητών κάθε βαθμίδας μέσα από προγράμματα και δημιουργικές δραστηριότητες για την αξία όλων αυτών που αναφέραμε παρά πάνω, με επισκέψεις σε χώρους και κτίσματα.

Τομέας επικοινωνίας

–  Δημιουργία Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού για καλύτερη επαφή με τους πολίτες, για ανάδειξη του πολιτιστικού προσώπου του νησιού, και γνωριμία με την νεώτερη καλλιτεχνική δημιουργία. Κι αυτό μπορεί να γίνει με συζητήσεις , ενημερωτικές εκπομπές, ποιοτική μουσική κ.α.

-΄Ενας  εύκολος τρόπος για ενημέρωση των πολιτών μπορεί να είναι η αποστολή σύντομων ενημερωτικών φυλλαδίων μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΔΕΥΑΠ.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ξανά ότι οι Δήμοι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε στόχο, επειδή δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς ούτε για τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Αν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε χρήματα από προγράμματα που υπάρχουν και γι αυτούς του τομείς, αι δεν υπάρξει ενεργή συμμετοχή και προσφορά από τους πολίτες, τότε τίποτε από όλα τα τόσο σημαντικά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Γιατί οι πολιτιστικές δραστηριότητες του ανθρώπου είναι εξ ίσου σημαντικές με όλες τις υπόλοιπες, αναπόσπαστο κομμάτι μιας πλούσιας σε αξίες και ενδιαφέρουσας ζωής.

Κλείνοντας περιμένουμε από κάθε ενεργό πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον τόπο του, να εμπλουτίσει και με άλλες προτάσεις και παρατηρήσεις αυτό το κείμενο. Η γνώση και η εμπειρία όλων μας είναι απαραίτητη για να κάνουμε οτιδήποτε όμορφο και σημαντικό όλοι μαζί.

Σχόλια

top