Πέτρος Νικολαΐδης

Σύντομο βιογραφικό:

Πέτρος Νικολαΐδης

Ωκεανογράφος, βιολόγος, ειδικός μηχανικός εναλίων έργων, υπερβαρικός φυσιολόγος-φαρμακολόγος, επαγγελματίας δύτης, ερευνητής υποθαλασσίων και παρακτίων οικοσυστημάτων.

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1951 και μετά το δημοτικό στην Σχολή Χίλλ και στην Τεχεράνη, φοίτησα στο γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών. (’70) Σπούδασα αρχικά Ωκεανογραφία και Θαλάσσια Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’sCollege), κατόπιν Φυσιολογία και Φαρμακολογία Καταδύσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (QueenElizabethCollege) και αργότερα μεταπτυχιακά στο Μάντσεστερ, ως μηχανολόγος- μηχανικός με ειδικότητα στη ύφαλες και παράκτιες κατασκευές. (Υποβρύχια Επιστήμη και Τεχνολογία – Offshore & Coastal Engineering).

Εργάσθηκα στη Βόρειο Θάλασσα, αρχικά αναμειγνύοντας αέρια για τους δύτες των εξεδρών άντλησης πετρελαίου/αερίου και στη συνέχεια ως μηχανικός-δύτης με ειδικότητα στις ύφαλες ηλεκτροσυγκολλήσεις και τον μη-καταστροφικό έλεγχο αυτών, (Non-DestructiveTesting) ως και την καθοδική προστασία μεταλλικών κατασκευών. Συνεργάζομαι με Αμερικανικά Πανεπιστήμια που εκτελούν έρευνες και θερινά σχολεία στο Αιγαίο με αντικείμενο την ανθρωπολογία, την αρχαιολογία και τη θαλάσσια οικολογία αλλά και σε διάφορες αποστολές του NationalGeographic. Ανακάλυψα το 1975 το αρχαιότερο Κυκλαδικό γνωστό ναυάγιο της Δοκού. Το 1988, ανακάλυψα την ναυαρχίδα του Καρά-Αλή που είχε ανατινάξει ο Κανάρης το 1822.

Μετά το 1976 ασχολήθηκα με ναυαγιαιρέσεις, ποντίσεις, προσαιγιαλώσεις καλωδίων και λιμενικά έργα με την εταιρεία μου SubseaScientific & TechnicalMaritimeCo. και συνεργαζόμενος με τις εταιρείες SMIT TAK, Wijsmuller, MicoperiS.p.A., TsavlirisSalvage, Vernicos, και Matsas. Έχω συνεργασθεί με το Ι.ΩΚ.Α.Ε, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Αιγαίου, με οργανισμούς όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ στα έργα του Μόρνου, στα νησιά του Αιγαίου, στην Ψυττάλεια και στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ως ερευνητής-επικεφαλής προγράμματος στο πεδίο για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Είμαι αναγνωρισμένος επιθεωρητής από το Lloyd’s, το LondonSa και άλλους διεθνείς νηογνώμονες. Έχω ιδρύσει το Ινστιτούτο Αιγαίου, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας και περιβαλλοντικής αγωγής διδάσκοντας σε αλλοδαπούς, κυρίως Αμερικανούς και Καναδούς φοιτητές, θαλάσσια βιολογία, γεωλογία, οικολογία, ανθρωπολογία, υποβρύχια αρχαιολογία και καταδύσεις με επιστημονικό αντικείμενο. Επίσης, από το 1998, λειτουργώ το AegeanDivingCollege, Σχολή Θαλάσσιας Οικολογίας και Καταδύσεων και το OctopusSeaTrips στην Χρυσή Ακτή Πάρου που προσφέρουν προγράμματα για ερασιτέχνες και αρχάριους δύτες, παιδιά, νέους, οικογένειες, πανεπιστήμια και σχολεία απο το 1998. Επισης, συστάθηκε το Ινστιτουτο Αιγαίου το 2004, ένας μη-κερδοσκοπικος οργανισμός με αντικείμενο την επιστημονική έρευνα στο πεδίο και τα ακαδημαϊκά προγράμματα που προσφέρονται. Συνεργάζομαι με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Μεσόγειος SOS, το ΕΛΚΕΘΕ, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΜΠ, ΤΕΙ Αθηνών, Αστεροσκοπειο Αθηνών, με το Ίδρυμα Κουστώ του οποίου ειμαι και εκπρόσωπος στην Ελλάδα και άλλους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικο Έχω συμβάλλει στην εκπόνηση των προγραμμάτων θαλάσσιας οικολογίας στο πεδίο «Μικρός Ναυτίλος» για παιδιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ΕΕΠΠ. Περισσότερα από 12 μέχρι τώρα Ελληνικά και ξένα κανάλια, έχουν γυρίσει ντοκιμαντέρ για τις δραστηριότητές μου στο Αιγαίο προβάλλοντας την Πάρο : TV5/France5, National Geographic, πρόγραμμα Thalassa του France 3, ZDF, ARTE, ARD, TravelChannel, NET, ΕΤ1, ET3, κ.α., αλλά και για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου που κλήθηκα ως σύμβουλος από την SpiegelTV. Η ΔΤ προβάλλει συχνά το ντοκιμαντέρ « Βυθός, Παράλληλοι Κόσμοι» για τις δραστηριότητές μου στην Πάρο και το Αιγαίο, της σειράς «Αιγαίο, νυν και αεί». (λινκ: http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=26432&autostart=0

Συνεργάστηκα στενά με τον Ζακ-Υβ Κουστώ το 1976 στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων και στο Ναυάγιο του Βρεταννικού στην Κέα και αναπτύχθηκε προσωπική φιλία. Από το 2011, συνεργάζομαι με τον γιό του, Πιέρ-Ύβ Κουστώ για την δημιουργία δικτύου θαλασσίων προστατευομένων περιοχών στις Κυκλάδες. Σύντομα θα δημοσιεύσω γιατί και πως, ένα δίκτυο θαλάσσιων προστατευομένων περιοχών στο Αιγαίο θα συμβάλλει δραματικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας με ακαδημαϊκό και ερευνητικό τουρισμό όλο τον χρόνο (λίνκ για προσφατο ντοκιμαντερ για το Αιγαίο)

https://docs.google.com/file/d/0B_nx1Z17QXchNTFtZkhyRFdWTnM/edit?usp=sharing

Παλαιότερα ήμουν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων δύο φορές με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων . Τώρα πιστεύω ότι η ΚΕΠ-ΟΣΑ ειναι ότι αμεσο-δημοκρατικότερο και καλύτερο για την Πάρο γι’ αυτό και βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο φέτος.

Έχω καταδυθεί σ” όλες τις θάλασσες του κόσμου και διαπίστωσα ότι το Αιγαίο, όντας ένα πολύ ιδιαίτερο ηφαιστειογενές αρχιπέλαγος που με τις πρώτες ύλες – ορυκτά και ζωικό/φυτικό πλούτο και ποικιλότητα που διαθέτει σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα παρείχε άριστο περιβάλλον για την διαδοχική ανάπτυξη πολιτισμών από την Μεσολιθική Εποχή μέχρι σήμερα. Έχω πλούσια αρθρογραφία σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά από το 1970.

e-mail: aegeandive@otenet.graegeandive@gmail.com – info@aegeaninstitute.org – info@aegeandiving.gr

Ιστοσελίδες: www.aegeandiving.gr, www.octopuseatrips.com, www.aegeaninstitute.org

Σχόλια

top